TAMPEREEN SEUDUN ROOLIPELAAJAT
Ajankohtaista Virallista Jäsenyys Arkisto Ilmoitustaulu

Seurapeleistä yleisesti

Monopoli on useimmille suomalaisille tuttu peli, mutta harva tuntuu tietävän, että Monopoli on vain yksi peli tuhansien joukossa. Jostain syystä meidän kulttuuriimme ei tunnu sopivan ajatus, että sukulaisten tai tuttujen luona voisi käydä kylässä ja iänikuisen television tuijottamisen sijasta pelattaisiin pelejä. Se kuuluu lapsille ja on leikkimistä -- eihän aikuiset sellaista harrasta. Onneksi pikkuhiljaa tämä tilanne on muuttumassa ja ihmiset tajuavat, että aivoja saa käyttää muuallakin kuin töissä tai koulussa.

Mitä sitten seurapelit ovat?

Monopolin perusteella saa helposti käsityksen, että seurapelejä ovat lautapelit. Tämä kyllä pitää paikkansa, mutta seurapelejä ovat tietysti korttipelit, erilaiset leikit ja yleensäkin pelit, joita voi pelata vaikka lippujonossa ajankuluksi. Joihinkin tarvitaan paljon tarvikkeita ja joitakin voi pelata vaikka saunassa. Eräs hyvä esimerkki on peli nimeltä Werewolf (tai Mafia), joka alunperin on venäläinen seurapeli. Pelissä on joukko kyläläisiä, kaksi ihmissutta ja tietäjä. Pelin aluksi valitaan pelille tuomari, joka ei ole pelissä mukana ja ohjaa pelin kulkua. Sen jälkeen jokaiselle pelaajalle annetaan lappu, jossa lukee hänen roolinsa. Tämän voi tarvittaessa tehdä myös suullisestikin. Peli kulkee vaiheittain siten, että ensin tulee yö, jolloin kaikki muut sulkevat silmänsä paitsi ihmissudet, jotka osoittavat tuomarille yhden uhrin, joka kuolee. Seuraavaksi tulee tietäjän vuoro ja kaikki muut sulkevat silmänsä. Tietäjä osoittaa jotain pelaajista ja tuomari näyttää sovitulla tavalla onko osoitettu pelaaja ihmissusi vai ei. Sitten tulee yleinen vuoro, jonka alussa tuomari kertoo kuka kuoli ja tämän jälkeen kaikki pelaajat keskenään yrittävät selvittää keskustelulla ihmissudet. Tämä tapahtuu syyttämällä jotain pelaajaa ja äänestämällä tämän kohtalo. Mikäli hänet todetaan syylliseksi, hänet tuomitaan kuolemaan ja tulee taas ihmissusien vuoro. Mikäli tuomio on syytön niin tätä pelaajaa ei saa enää samassa kierroksessa syyttää. Yleinen vuoro jatkuu niin kauan kunnes joku on tuomittu tai ketään ei voi enää syyttää tai tarvittaessa tuomari voi pelin jumittuessa lopettaa yleisen vuoron. Pelin pelaamiseen ei tarvita mitään apuvälineitä ja pelin voittavat ihmissudet, jos kaikki kyläläiset ovat kuolleet tai kyläläiset, jos ihmissudet ovat kuolleet. Pelin Mafia-version sääntöjä voi käydä lukemassa sivulta http://www.princeton.edu/~mafia/.

Mikä tekee hyvän seurapelin?

Mikä tahansa peli voi olla hyvä oikeassa peliseurassa, mutta jotkin pelit osoittautuvat toisia paremmiksi. Hyvän pelin määritelmää tuskin on olemassa: Asioita, jotka vaikuttavat pelattavuuteen, on helpompi määritellä. Harvakseltaan pelaaville ja varsinkin aloittelijoille on usein tärkeää pelin kesto. Jos pelaat ensimmäistä kertaa peliä niin pelin pelaa mieluusti loppuun, jos se kestää vain 30 minuttia kuuden tunnin sijasta. Toinen selvästi vaikuttava tekijä on kuinka aktiivinen pelissä voi olla muiden vuoroilla. Joissakin peleissä pelaaja ei tee mitään muiden vuoroilla ja tällaiset pelit helposti jäävät pienen joukon suosikeiksi. Toisissa peleissä taas pelaajat käyvät kauppaa keskenään tai neuvottelevat koko ajan ja silloin jokainen pelaaja osallistuu koko ajan peliin ja tällöin pelaaminen tuntuu nautittavammalta useimmille pelaajille. Kolmas usein mainittu seikka pelien kiinnostavuudessa on teema. Vaikka kaikissa peleissä on taustalla usein hyvinkin matemaattiset säännöt niin ne helposti peittyvät teeman alle, mikäli teema on hyvin tehty. Abstrakteista peleistä hyviä esimerkkejä ovat shakki ja backgammon, kun taas Monopoli käy hyvin esimerkiksi teemallisesta pelistä. Jos teema kiinnostaa on kynnys pelin kokeilemiseen aina matalampi.

Miksi pelata seurapelejä?

Seurapelien pelaamiseen on moniakin syitä, mutta kerron tässä muutaman itselleni tärkeän syyn:
  • Helppous, jos omistat itse pelejä tai tuttavapiirissäsi on joku, jolla on pelejä niin useimmiten voi parilla puhelinsoitolla tai sähköpostilla saada muutaman asiasta innostuneen pelaamaan.
  • Vaihtelevuus, koskaan pelit eivät ole täsmälleen samanlaisia pelaajien tai pelijärjestyksen vaihdellessa. Ja pelejä löytyy tuhansittain.
  • Seura, suurin syy pelaamiseen lienee itselläni se, että se on helppo ja mukava tapa kuluttaa aikaa ystävien ja tuttujen kanssa mielenkiintoisella tavalla. Ja samalla voi myös oppia tuntemaan uusia ihmisiä.

Tarkoituksenani on esitellä ja arvostella omistamiani pelejä näillä sivuilla, joten jos olette asiasta kiinnostunut niin vierailkaa täällä. Lisäinfoa haluaville voin suositella seuraavia sivuja:
http://www.boardgamegeek.com/
http://www.thegamesjournal.com/
ja suomeksi http://www.melankolia.net/pelit/

-Ari 'Kissa' Mononen

taser-hallinto (ät) modeemi.fi