Peten pikku-ukkosivu

[kuva: maalaamani liskomies
(WHFB saurus)] [kuva:kissa/ilves]

Miniatyyrifiguurit

Olen harrastanut pienoismalleja jo n. 10 vuotiaasta asti ja siirtynyt 1:72 (WW2) muovimalleista metallifiguureihin pian roolipelaamisen aloitettuani, yli kymmenen vuotta sitten.
Pienoismalliharrastukseni on ollut enemmän tai vähemmän, yleensä vähemmän, aktiivista.

Kolme vuotta sitten aktivoiduin taas ja ryhdyin keräilemään ja maalaamaan miniatyyrejä taas intensiivisemmin.
Tosin nyt, reilu vuosi sitten, muutettuani Lappeenrantaan, en ole ehtinyt maalailla figuja enkä pelailla niillä enää niin paljon kuin Tampereella asuessani.

Suosimiani figuvalmistajia ovat Mithril ja Ral Partha, mutta pidän myös Citadelin Lord of the Rings sarjasta, WHFB Bretonneista, liskoista, ogreista, jättiläisistä ja Empisestä sekä WH40k Tausta, osasta Tyranidejä ja Imperial guardia.


OSTAN / MYYN / VAIHDAN

Ostan jatkuvasti MITHRIL Middle-Earth ja GW:n LotR miniatyyrejä. Sekä Ral Parthan AD&D hirviöitä. Myös rikkinäiset käy!
Jos sinulla lojuu moisia nurkissa, niin lähetä minulle listasi ja hintapyyntösi tai vaihtotarjouksesi.

Olen erityisesti kiinnostunut näistä Mithrilin Lord of the Rings-miniatyyreistä.
Vaihtofiguni löytyvät täältä.

Valumuotit

Omistan myös useita valumuotteja, joilla valan rivisotilaita kääpiö ja örkkiarmeijoihini.
Voin valaa figuja myös muille vaihtoa tai maksua (alk. 50c/kpl) tai jopa metallia: vismutti, antimoni ja GW:n pewter vastaan.

Välitän myös Prince Augustin Model-metallia, hintaan 4 euroa 125g tanko. (vrt. Harraste 8e/tanko)

Lisätietoa miniatyyrien valamisesta (Joe Fahey, Prince August).

Maalausohjeita

Erinomainen suomenkielinen maalausopas Well of Miniatures.
Perustietoa maalaamisesta englanniksi löytyy Prince Augustin sivulta.

Värioppia: väriympyrä, paletit, värien sekoittaminen, jne.

GW:n Lord of the Rings Painting Workshopista löytyy ohjeita LotR-figujen maalaamiseen.
[kuva:TaRoT-maalauskilpailun
voittaja]


WotC:n sivulta löytyi seuraavanlaisia hyviä ohjeita:

[kuva:TaRoT-maalauskilpailun
kakkonen]

Maalinpoisto

Suosikkini metallifiguille on asetoni. Se on halpaa ja tehokasta. Muovifiguille käy Dot 4 jarruneste. Mutta käytä AINA kumihanskoja kun käsittelet jarrunestettä, sillä se imeytyy ihon läpi ja voi aiheuttaa syöpää! :-I
Myös mäntysuopaa voi muovifiguille kokeilla, mutta se ei ole kovin tehokasta, joten sen käyttö vaatii paljon työtä. Eli pesuaineessa liotamisen lisäksi ankaraa harjaamista esim. hammasharjalla.

Lisätietoa maalinpoistosta vaikka Sotavasarasta.

Noiden maalipoistomyrkkyjen kanssa kannattaa olla erityisen varovainen ja muistaa, että ne ovat ongelmajätettä. Jatkokäsittelyohjeet ja lähin ongelmajätekeräyspiste löytyy osoitteesta www.ongelmajate.fi/

Pelimaaston rakennus

Sotavasarassa näkyi olevan ihan pätevä artikkeli maastonrakennuksesta. Kommenttina tuohon kerron, että tarvikkeita saa toki Fantasiapelien GW-valikoimaa paljon halvemmalla, askartelu- ja rautakaupoista ja erityisesti super- ja varastomyyntien kaltaisista halpahalleista, kun pitää silmänsä auki.

Tampereella hyviä paikoja hankkia pelimaastorakennustarvikkeita, tai yleensä askartelutarvikkeita ja materiaalia, ovat Supermyynti, Harraste ja Tampereen Risteysasema.

Hirs Artsin sivulla on hyviä vinkkejä erityisesti rakennusten ja luolastojen tekoon.

Maastonrakennuslinkkejä löytyy pienoismallilinkeistäni Miniature painting, dioramas-osiosta.

Tampereen MiniatyyripeliTapahtuma (TMT)

Pidettiin 4. kesäkuuta 2004, tuloksia ja kuvia tapahtumasta TMT 2004 sivulla.

TMT 2005 oli tarkoitus pitää samassa paikassa, eli Hervannan vapaa-aika keskuksessa joku toukokuun lauantai.
Mutta koska emme saaneet varattua sopivaa aikaa vapaa-aikakeskukselta toukokuulle, ja lisäksi minä itse muutin tänä kesänä Lappeenrantaan, joten olin estynyt toimimaan TMT 2005:n pääjärjestäjänä, emmekä onnistuneet löytämään uutta pääjärjestäjää, niin TMT 2005 jäi valitettavasti kokonaan pitämättä. :-(

Ehkäpä TMT:n paikan Tampereen omana miniatyyripelialan kokoontumisena ottaa Tampereen roolipeli- ja animetapahtuma TRACON, joka pidettiin ensimmäisen kerran TTY:llä 22.10.2005 ja on tarkoitus pitää tästä lähtien vuosittain.

Tampereen roolipeli- ja animetapahtuma (Tracon)

Traconissa järjestettiin Confrontation turnaus, LotR : Mines of Moria ja WHFB demot, sekä 30min miniatyyri pikamaalauskilpailu sekä miniatyyrimaalausopetusta.
Maalauskohteena oli GW:n lahjoittamia Morian goblineita. Traconin miniatyyritapahtumista: minä järjestin pikamaalauksen ja maalausopetuksen, Dolmot WHFB-demon, GW-Helsinki Mines of Moria -demon ja Juho "Nostra" Urkko Confrontation turnauksen.


Figupelit

Olen figupelaajana vielä aloittelija. Kiinnostukseni figupeleihin tulee pienoismalli- ja roolipeli- harrastustaustastani.
Itse sota-/strategia-pelaaminen figuilla on tullut kuvioihin vasta LotR-pelin mukana. Ja senkin ostin alunperin pelkästään figujen takia, Player One:n GW-loppuunmyynnistä alle puoleen hintaan..

Lord of the Rings Strategy Battle Game

Omistan siis Lord of the Rings miniatyyrisotapelin. Peli on mielestäni ihan kiva, mutta taistelusääntöihin en ole aivan tyytyväinen. Se voittaa, kumpi heittää enemmän kuutosia, ihan riippumatta siitä, mitkä joukot/figut ovat vastakkain.

Joten tavoitteenani on pistää pelin taistelusäännöt ja erityisesti armeijalistat uusiksi niin, että ne vastaavat paremmin sitä miten Tolkienin teoksissa haltiat, ihmiset, örkit jne. on kuvattu. Eli siis Tolkienisoida GW:n Peter Jacksonin elokuvien keskimaahan perustuva LotR-peli.

Pelisäännöt ovat onneksi kuitenkin kehittyneet kovasti pelin 1. laitosesta (The Fellowship of the Ring)! 3. laitoksen, eli Kuninkaan paluun, mukana tulleet säännöt ovat osoittautuneekin onneksi jo melko toimiviksi! :-)

Tosin haltiat ja Gondorilaiset ovat edelleen surkeita nössöjä Ûber-Uruk-Haihin verrattuna! :-P

Mutta pelin nykyisessä versiossa pystyy sentään tekemään erilaisia ja silti toimivia armeijoita; kun taas pelin 1. versiossa oli vain muutama, pisteisiinsä nähden, käyttökelpoinen yksikkö.

Tosin LotR-peliä ei ollut alunperin suunniteltukaan sotapeliksi, vaan ainoastaan skirmish-tasoisten valmiiden scenarioiden pelaamiseen. Onneksi pelin 3. versiossa julkaistiin jo melko toimivat armeijataistelusäännöt. Ja Siege of Gondor lisäkirjassa tuli LotRiin myös piirityssäännöt. Toivottavasti LotR-sääntöjen parantuminen jatkuu edelleen. Ainakin uutta materiaalia tulee GW:ltä LotRiin kovaa vauhtia ja pelattavia armeijoita on nyt LotRiin jo useita.

WHFB

On minulla Warhammer Fantacy Battle Bretonni -armeijakin. Reilusti ritareita, squireja, keihäsmiehiä, ja jousiampujia. Näistä ehkä vasta 1/10 on maalattu.
Erityisen mieltynyt olen Bretonni-squireihin, ne kun ovat miellyttävän "maanläheisiä", eli vähemmän liioitellun sarjakuvamaisia kuin Citadelin figut yleensä.
Uudet Bretonniritarit ja erityisesti uudet Bretonnihevoset,ovat myös aikas hienoja. Uusista jousiampujista tai keihäsmiehistä en taas pidä yhtään. Olenkin hankkinut mm. eBayltä runsaasti vanhoja metallisia Bretonni: keihäs- ja hilparimiehiä sekä juosiampujia, jotka miellyttävät minua huomattavasti GW:n uusia tönkköjä muoviukkoja enemmän. Näitä on vielä täydennetty Black Treen "Bretonni" valikoimalla. Bretonni-kokoelmani alkaakin olla jo melkein valmis,

Lisäksi nurkkiin on kertynyt myös Wood Elfejä sekä Empireä. Ei tarpeeksi 2000 pisteen turnausarmeijaan, mutta jonkilaisen sotajoukon niistä kyllä saisi aikaiseksi.

Mordheim

Myös Mordheimiin on tarkoitus tutustua paremmin, säännöt olen jo lukenut läpi ja ne vaikuttivat erittäin lupaavilta.
Itselläni on Human Mercenary jengi rakenteilla. Valitettavan vaihessa on vaan tuo Mordheim-projektini, joka on päässyt hautautumaan pahasti muiden maalausprojektien alle. :-(

Erityisesti kun GW julkaisi LotRiin Battle Companies lisäosan, joka on hyvin Mordheimin tyylinen: pelataan pienillä jengeillä, komentajat ja sotilaat keräävät kokemusta, jolla sitten ostetaan uusia taitoja sekä parempia varusteita.

Historialliset sotapelit

Kiinnostukseni kohteena on myös historiallinen miniatyyrisotapeli 1:72 (20mm) muovisotilailla.

Ostin keväällä 2006 Sampolan Pienoismallipäiviltä Zvezdan Age of Battles sotapelin Battles of Alexander the Great laatikon.
Iso pelilaatikko sisältää 161 (1:72) miniatyyriä: Makedonialaisia sekä Persialaisia, Age of Battlesin säännöt sekä peliskenariot Aleksanteri Suuren tärkeimmistä taisteluista. Säännöt olen lukenut läpi, mutta itse peli on vielä valitettavasti testaamatta. :-(

Lisäksi minua kiinnostaisi testata myös DBM:n ja Warhammer Ancients Battlen sääntöjä, tosin WHAB:a ilman sankareita.

Armeijoita minulta löytyy: 100-vuotisen sodan Englantilaisia, sekä Roomalaisia ja Kelttejä. Niin ja tietysti myös Age of Battlesin Makedonialaiset ja Persialaiset.

D&D Miniatures Game

Ostin alkuvuodesta 2004 uuden D&D miniatyyripelin aloituspaketin, ja muutaman "boosterin". Itse peli on yksinkertainen ja selkeä, mutta silti mielenkiintoinen; ainakin pelin säännöt on hyvin kirjoitettu. Suosittelen tutustumaan ko. peliin ja figuihin, erityisesti jos et ole kiinnostunut itse miniatyyrien maalauksesta!

Ja mikä parasta, D&D Miniatyyripeli on D&D roolipelin 3.5 laitoksen sääntöjen kanssa täysin yhteensopiva; toisin kuin se surkea Chainmail, joka taas ei ollut D&D roolipelin kanssa yhteensopiva. Kaiken lisäksi osa figuista oli väärää mittakaavaa (liian isoja), skulptaus pääosin huonolaatuista ja itse figut vielä kauhean ylihintaisia. :-P

Nykyään minulla on "järjetön määrä" figuja kaikista DDM-sarjoista :
Harbinger, Dragoneye, Archfiends, Giants of Legend, Aberrations, Deathknell, Angelfire, Underdark, Wardrums, War of the Dragon Queen, Blood War, Unhallowed ja Night Below.
Vaikken tarkoituksella kerääkään täydellisiä DDM-figusarjoja, niin nykyisellä kahden tehdaslaatikon (24 rasiaa) ostomäärällä ja vaihdoilla sarjat tulevat helposti melkein täyteen.

Joten, minulle on kertynyt reilusti ylimääräisiä figuja vaihtoon sekä myytäväksi.

Sittemmin on tullut hankittua myös niitä parjaamiani Chainmail -figuja, kun niitä Noble Knightilta sai todella edullisesti. Täytyykin nyt myötää, etteivät ne kaikki niin kökköjä olekaan. Tosin niissä on mm. valuvirheitä selvästä muita figuvalmistajia enemmän. WotC:illa on ollut selviä ongelmia metallivalutekniikan ja laadun valvonnan kanssa.

Linkit

Paljon lisää pienoismallilinkkejä linkkilistassani

Mithril Miniatures [kuva:sotataito-logo]


Viimeksi muokattu: 16.9.2006

<BackPoint<Back to index