Kun lähettäjä on kirjoittanut viestin ja lähettää sen aivan tavalliseen tapaan, lähettää uutispalvelin viestin sähköpostitse osoitteeseen sfnet-viestinta-tv-babylon5@moderators.isc.org. Täältä viesti taas ohjataan moderointitunnukselle babylon5@modeemi.fi (suurkiitokset TTKK:n Modeemi RY:lle, joka ystävällisesti antoi tähän tunnuksen). Siellä viesti hyväksytään tai hylätään, ja hyväksytyt viestit välitetään uutisiin uutispalvelimen news.cc.tut.fi kautta. Tältä uutispalvelimelta viestit leviävät tavalliseen tapaan pikkuhiljaa maailmalle.
Huom!
Ellei käyttäjätunnuksesi ole Tampereen teknillisellä korkekoululla,
mainittua news.cc.tut.fi -palvelinta ei pidä käyttää. Se ei
kuormitus- ja turvallisuussyistä salli artikkeleiden lähetystä
muualta kuin korkeakoulun sisältä.
Käytätkö väärennettyä (esim. nospam) tunnusta? Jos näin on, et saa kuittauksia robomoderoijalta: sehän ei voi tehdä arvauksia oikean osoitteesi suhteen. Tällöin et voi tietää, ovatko moderoijat vastaanottaneet viestiäsi.
Onko palveluntarjoajasi asetuksissa vikaa? Tämä on varsin todennäköinen vaihtoehto, ja monet palveluntarjoajat ovat joutuneet virittelemään järjestelmiään, että ne on saatu toimimaan oikein. Ongelmia on ollut nimenomaan sähköpostin lähetyksessä, mihin sortui mm. Nettilinja, joka tosin valitusten jälkeen korjasi pian järjestelmänsä.
Jos uutispalvelin on viritelty siten, että B5-uutisryhmää ei ole merkitty moderoiduksi, se toimii todella ikävällä tavalla väärin: kirjoitettu artikkeli näkyy kyllä paikallisella palvelimella, mutta artikkelit eivät koskaan leviä moderointiin eivätkä muille, oikein määritellyille palvelimille, koska niissä ei ole merkintää, joka kertoisi niiden läpäisseen moderoinnin. Tällöin ainoat vihjeet siitä, että jotain on pielessä on toisaalta se, ettei moderointitunnukselta koskaan tule kuittausviestejä, ja toisaalta se, ettei keneltäkään koskaan tule viesteihin vastausta oman uutispalvelimen ulkopuolelta.
Jos haluat tarkistaa, onko viestisi mennyt kiltisti moderoinnin läpi, säädä ohjelmasi niin, että se näyttää kaikki otsikko- eli header-kentät. Niiden joukossa pitäisi olla mm. seuraavat rivit:
Approved: BABYLON5 Moderators <babylon5-board@modeemi.cs.tut.fi> X-SVTB5-Ohjeet: http://www.cs.tut.fi/~leopold/Babylon5/SVTB5/ X-SVTB5-Info-1: Artikkelit osoitteeseen babylon5@modeemi.fi X-SVTB5-Info-2: Tekniset valitukset leopold.cs.tut.fi X-SVTB5-Info-3: Politiikkavalitukset /dev/null X-Robomod: http://www.algebra.com/~ichudov/stump/Jos nämä rivit puuttuvat, ei viesti ole mennyt moderointiohjelmistosta läpi, eikä viesti todennäköisesti näy muualla kuin omalla palvelimellasi.
Huomaa, että kaikki uutistenlukuohjelmat eivät näytä kaikkia otsikkotietoja oletusarvoisesti, vaan niitä joutuu houkuttelemaan esiin. Eli tarkista ensin, että saat nuo viestit muiden viesteistä näkymään, muttet omistasi, ennen kuin teet asialle mitään!
----------------
Helou, Leopold Pyysit tietoja, niinpä niitä tässä tulee (perusteiltaan samanlaisen viestin pistin muuten nettilinjan tukeenkin) Käyttöjärjestelmä on Bill Gates of Hellin Windows 95 ja uutistenlukusoftista olen testannut niin Mikkisoftan Internet Newsillä kuin Netscapen Messengerillä, mutta kumpikaan ei suostu lähettämään viestiä. Internet Newsissä viesti jää lähtevät-kansioon, ja ohjelma ilmoittaa: "Palvelimelta saatu vastaus ei kelpaa. Jos ongelma toistuu, ota yhteys lähiverkonvalvojaan tai Internet-palvelutoimittajaan." Sen jälkeen IN ei suostu lukemaan muitakaan uutisryhmiä vaan julistaa aina samaa. Kun viestin tuhoaa lähtevät-kansiosta, ongelma korjaantuu. Netscapessa viesti on seuraavanlainen: "A News (NNTP) error occurred /usr/sbin/sendmail: not found" Veikkaisin näiden, ja muiden nettiniljalaisten kommenttien perusteella vian piilevän Nettiniljassa itsessään (vaan mitäpä minä näistä ymmärtäisin). [leikattu pois tähän asiaan varsinaisesti liittymätöntä tekstiä]
Taikarivi on tuolla oleva "/usr/sbin/sendmail: not found". Se kertoo, että nyyssiohjelma yritti aivan oikein lähettää viestiä sähköpostitse, mutta se yritti löytää Unixin sendmail-ohjelmaa väärästä hakemistosta. Kun tämä pikkuinen määrittelyvirhe korjattiin, alkoi Nettilinjan viestien lähetys moderoituun ryhmään toimia hienosti.
Toinen vaihtoehto viestien katoamiselle on, että news-ohjelma yrittää lähettää viestit väärään osoitteeseen, kuten eräässä opinahjossa, jossa viestit ohjattiin osoitteeseen sfnet-viestinta-tv-babylon5@funet.fi, jonne ne katosivat kuin mustaan aukkoon (Funet on sittemmin laittanut tämän osoitteen taas toimimaan, mutta sen täydellisestä toiminnasta ei ole takuita). Oikea osoite on siis edelleenkin sfnet-viestinta-tv-babylon5@moderators.isc.org. Käytännössä tämä tehdään seuraavasti (nyt uutisylläpitäjät tarkkoina!):
Hannu-Matti Järvinen nyysseissä:
----------------
Korjaus: Tiedostoon "moderators" (ainakin inn:ssä ja vanhemmissa Unix-toteutuksissa) laitetaan rivi, joka ohjaa kaiken moderoidun tavaran yleiseen välityskeskukseen, eli tiedostoon pitää laittaa seuraava rivi: *:%s@moderators.isc.org
Jos aloitat uuden viestiketjun, sen kuin postitat sen suoraan sähköpostiohjelmallasi osoitteeseen babylon5@modeemi.fi. Siinä kaikki!
Jos taas aiot vastata eli followupata ryhmässä jo olevaan viestiin, sinulla on parikin eri vaihtoehtoa. Paras ja helpoin on käyttää uutistenlukuohjelmaasi. Valitset vain news-artikkelin kirjoituksen eli followupin (usein F) sijasta sähköpostitse vastaamisen eli replyn (usein R). Sitten kirjoitat vastauksesi, mutta muutat vastaanottajan osoitteen tilalle moderointiosoitteen babylon5@modeemi.fi. Jos uutistenlukuohjelmasi on niin älykäs, että se ymmärtää laittaa nk. References-kentän mukaan replyihin, saat viestisi vielä oikeaan kohtaan viestiketjuja. Tietääkseni useimmat uutistenlukuohjelmat käyttäytyvät tässä suhteessa oikein (ainakin gnus toimii).
Toinen vaihtoehto on tallentaa se viesti, johon vastaat, ja luoda
vastauksesi sähköpostilla. Jos pystyt itse editoimaan sähköpostiesi
headereita, ota alkuperäisen viestin Message-ID -kenttä ja laita
se References-kentäksi. Jos siis alkuperäisen viestin headereissa on
rivi:
Message-ID: <vmy3egqprtn.fsf@assari.cc.tut.fi>
niin laita lähetettävään viestiin seuraava rivi:
References: <vmy3egqprtn.fsf@assari.cc.tut.fi>
Tällä tavalla tehty References-rivi ei ole aivan standardin
edellyttämän laajuinen, mutta huomattavasti parempi (ja helpompi
luoda käsin) kuin ei mitään.
Mikäli et pysty References-riviä luomaan, älä panikoi. Ei se mikään
maailmanloppu ole. Ongelmana on vain se, että uutistenlukuohjelmat
eivät tässä tapauksessa pysty näyttämään viestiketjujen kulkua
oikein.