[Carnivàle]
"Ainakin yksi fani on saanut tältä sivulta DVD-ostoapua"

Tämä sivu on http://www.iki.fi/leopold/Carnivale/


Sisällysluettelo


Oklahoma, 1934

[]

1934 oli synkkää aikaa USA:n keskilännessä: mitä New Yorkin pörssiromahdus ei vienyt, sen vei vuosia jatkunut kuivuus ja mustat myrskyt, jotka kirjaimellisesti puhalsivat maan mullan taivaan tuuliin. Tässä maailmassa käytiin viimeinen Jumalan ja Saatanan, hyvän ja pahan taistelu; taistelu joka loppui, kun keinotekoinen aurinko räjähti Trinityn yläpuolella ja ihmiskunta vaihtoi lopullisesti ihmeet järkeen.

Kuulostaako hyvän ja pahan taistelu siltä, että "tämä on tehty ennenkin"? Ja eikö tämä myöskin lemahda aika vahvasti fantasialta, tuolta tarinankerronnan mätäpaiseelta? No niin minustakin, ja olin tämän takia lopettaa sarjan katsomisen ennen kuin ensimmäistä jaksoa oli mennyt edes täydet kaksi minuuttia. Carnivàlea oli kuitenkin suositellut henkilö, jonka mielipiteisiin luotan, joten jatkoin katsomista. Onneksi, koska jo ensimmäisen jakson loppuun mennessä oli selvää, että tässä oli pitkästä aikaa tarina, joka näytti omaperäiseltä ja ennen kaikkea kiinnostavalta.


Päähenkilöt

[]

Nick Stahl on Ben Hawkings. Ben on nuori vankikarkuri, joka äitinsä kuoltua ajautuu paremman tekemisen puutteessa USA:ta kiertävän Carnivàle-nimisen tivoli- ja kummajaisseurueen matkaan. Beniä vaivaa toistuva painajainen tatuoidusta miehestä, joka ajaa toista miestä takaa maissipellossa. Lisäksi Benillä on taito, joka teki hänestä äitinsä silmissä kirotun ja saastaisen.

[]

Samaan aikaan aivan toisaalla, kalifornialaisessa Minternin pikkukaupungissa, Clancy Brownin näyttelemä pastori Justin Crowe näkee saman kaltaisia painajaisia kuin Ben. Sisarensa kanssa asuva Justinkin tietää olevansa erikoinen: nuhdellessaan kolehtirahaa varastanutta vanhaa naista molemmat näkevät pelottavan näyn, joka saa naisen katumapäälle. Toisessa näyssä Justin näkee paikkakunnan pelikasinon Herran temppelinä, ja tästä innostuneena hän päättää lähteä parantamaan maailmaa.

[]

Itse tivoli, Carnivàle, näyttelee sarjassa kolmatta pääosaa. Carnivàle on alunperin eurooppalainen tivoli- ja kummajaisseurue, joka ensimmäisen maailmansodan jälkeen muutti USA:han onneaan kokeilemaan. Vuosien varrella mukaan on tarttunut myös yhdysvaltalaisia esiintyjiä. Vanhat parrat ovat kuitenkin edelleen eurooppalaista perua, kuten salaperäinen johtaja ja hänen kova ykkösmiehensä, kääpiö Samson (Michael J. Anderson).

[]

Sarjassa nähtävään tivoliseurueeseen kuuluu mm. roudari Clayton Jones (Tim DeKay), korteistalukija Sofie (Clea Duvall) ja hänen katatoninen äitinsä mustalaisruhtinatar Apollonia (Diane Salinger), sokea selvännäkijä professori Lodz (Patrick Bauchau), parrakas nainen Delilah (Debra Christofferson), käärmeenlumooja Ruthie (Adrienne Barbeau) ja hänen vähä-älyinen poikansa voimamies Gabriel (Brian Turk), liskomies Gecko (John Fleck) sekä siamilaiset kaksoset Alexandria & Caladonia (Karyne & Sarah Steben).

[]

Ja mikäpä tivoli olisi täydellinen ilman tirkistelyshowta, jota tässä tapauksessa hoitaa Dreifussien perhe: supliikkimiehenä toimii isä Stumpy (Toby Huss), esiintyjinä taas äiti Rita Sue (Cynthia Ettinger) sekä tyttäret Dora Mae (Amanda Aday) ja Libby Dreifuss (Carla Gallo).

Toisaalla Justinin seurassa nähdään mm. hänen sisarensa Iris Crowe (Amy Madigan), isällisenä hahmona toimiva pastori Norman Balthus (Ralph Waite) ja toimittaja Tommy Dolan (Robert Knepper).

Ei pidä luulla, että Carnivàle sarjana perustuu vain friikkeihin ja muihin outouksiin. Tivoli jaksaa kiinnostaa kansaa kerran vuodessa, mutta ei sen elämää jaksaisi kauaa seurata, ellei tarina olisi mielenkiintoinen. Tässä tapauksessa tarina ja etenkin sen kerronta ovat omaperäisiä ja huolellisia, eikä tarkkaavainen katsoja pääse tylsistymään.


Laadusta

[]

Carnivàlea ja sen tunnelmaa on vaikea kuvata, mutta se on helppo sanoa, että sarja on huolella tehty.

Carnivàlen vahvuus lähtee liikkeelle käsikirjoituksista. Kuten Babylon 5:n tapauksessakin, on kyseessä yhden ihmisen, tässä tapauksessa Dan Knaufin mielen tuotteesta. Erona Babylon 5:n überlordi Joe M. Straczynskiin on se, että Knauf hallitsee erittäin hyvin henkilöhahmojensa dialogin eikä pelkää antaa kuvan puhua ihmisten asemasta silloin, kun se tarinalle sopii. Hän antaa tarinan pulputa rauhalliseen tahtiin ja nauttii maisemista. Sen lisäksi, että jaksokohtainen tarinankerronta on kunnossa, on sarjan molempien olemassa olevien kausien näkemisen jälkeen selvää, että suuren tarinan pääviivat ja monet yksityiskohdat ovat olleet Knaufin mamman pojalle selviä ennen kuin ensimmäistäkään metriä filmiä on kuvattu.

Näyttelijät ja näyttelijävalinnat ovat kautta linjan loistavia, mitä yleensä on pidetty enemmänkin brittiläisen kuin yhdysvaltalaisen laatutelevision tavaramerkkinä. Sen lisäksi, että hahmot on kerrankin osattu pukea ja meikata niin, etteivät he näytä 2000-lukulaisilta, valinnat vaikuttavat kovin realistisilta. Tirkistelyshown äidistä ja tyttäristä kaksi on nykymittapuiden mukaan yksinkertaisesti lihavia. Mutta tuohon aikaan kauneuskäsitykset etenkin maaseudulla ovat olleet vielä erilaisia, eikä perheyrityksessä siksi toisekseen voi edes valita kumppaneitaan.

Sen lisäksi, että näyttelijät ovat uskottavia, ovat sitä myöskin lavasteet. Kerrotaan, että sarjan katsominen HDTV:lla on näpertelyfriikkien märkä uni, ja se on helppo uskoa. Huoneet ovat pullollaan hauskoja pikku esineitä, jotka lisäävät ajan kuvaa. Samoin puvustus on huolellista, joskin maskeerauksesta sen verran moitetta, etten edelleenkään usko köyhien ihmisten kasvojen olevan niin likaisia kuin mitä televisiosarjoissa aina kuvataan. Dokumenttien katulapsilla on yleensä aivan puhtaat kasvot, vaikka vaatteet voivat olla aika rääsyinä.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että vaikka Carnivàlessa tapahtuu yliluonnollisia asioita, ne tapahtuvat ikään kuin luonnollisesti. Morffaavien ja vilkkuvien tietokonegrafiikoiden sijaan on keskitytty näyttelijöihin, ja se kaikki tekee sinänsä mahdottomista asioista ainakin minulle paljon helpommin sulatettavia.

Olen myös aivan varma siitä, että yksi syy Carnivàlen laatuun on se, että se on tuotettu juuri HBO-kanavalle. HBO uskaltaa selvästikin ottaa riskejä, joita muut kanavat välttelevät. Tietynlainen peruslaatu tuntuu yksinkertaisesti vain majailevan ja voivan hyvin HBO:n siipien alla, kuten sarjojen Kylmä rinki, Sopranos ja Mullan alla ystävät varmasti ovat huomanneet. HBO tuntuu myös suosivan lyhyitä kausia (Carnivàlen tapauksessa 12 jaksoa per tuotantokausi), joissa jaksojen mitta voi vaihdella huomattavasti. Ja koska kyseessä on kaapelikanava, voi jaksoissa tarpeen tullen sanoa muutakin kuin "hitsiläinen". Tämä antaa tarinan tekijöille melkoisia vapauksia.


Sarja jäi kahteen tuotantokauteen

[]

Valitettavasti Carnivàle ei saanut kaivattua kolmatta tuotantokauttaan. Tämä on sääli, mutta kerrottakoon, että jo olemassa olevat kaksi tuotantokautta kertovat 24 jaksossa tarinan, joka sentään jo paljastaa monia tarinan suuria kysymyksiä ja muodostaa selkeähkön kokonaisuuden. Näin ollen en katsojana tunne tulleeni täysin petetyksi, vaikka sarja loppuikin tähän. Tilanne on ehkä verrattavissa Jeremiahin 2. kauden loppuun: tarina on jo sellaisenaan hyvä, mutta sitä olisi voinut tarpeen tullen helposti jatkaa.

Carnivàle Suomessa ja DVD:llä

[]

Carnivàlen ensimmäinen kausi esitettiin viikottain Nelosella 25.10.2005 alkaen ja toinen kausi 18.3.2008 alkaen.

Carnivàlen molemmat kaudet ovat myös saatavana DVD:llä niin Euroopassa kuin USA:ssakin. Eurooppalaisessa versiossa on tekstitys suomeksi. Ensimmäisen kauden kuvan laatu on varsin hyvä, mutta jostain käsittämättömästä syystä kakkoskausi on päätetty toteuttaa nopeutta muuttamattomalla NTSC-konversiolla aidon PAL-masterin sijaan. Lopputulos: pehmeä ja nykivä kuva. (Lue asiaa käsittelevä artikkeli englanniksi.)

Minä äänestin ensimmäisen kauden kohdalla rahoillani siinä toivossa, että pienet purot olisivat kertyneet kolmannen tuotantokauden mahdollistavaksi joeksi. Sääli tietenkin, ettei niin käynyt. Ja aivan suoraan sanoen toisen kauden ostaminen harmittaa, kun kerran olen sen paremmalla kuvanlaadulla saanut aikanani Canal Plussalta tallennettuna.


Jaksoluettelo

Tässä kappaleessa esitellään sarjan jaksot.

Ensimmäinen tuotantokausi

Jaksoluettelo
Ensimmäinen tuotantokausi
Esitys Name Nimi Tiivistelmä
1 25.10.05 23:20 Milfay Milfay Ben Hawkins tapaa Carnivàle-tivoliseurueen.
2 1.11.05 23:25 After the Ball Is Over Tanssiaisten jälkeen Ben tyhjentää vaunun ja veli Justin hankkii kirkon.
3 8.11.05 23:20 Tipton Tipton Justin kokee vastoinkäymisiä Benin harrastaessa ihmeparannusta.
4 15.11.05 23:15 Black Blizzard Hiekkamyrsky Ben saa kokea hiekkamyrskyn ihmeet. Sofiekin seikkailee.
5 22.11.05 23:20 Babylon Babylon Ilottoman kaupungin herättämistä kannattaa harkita kahdesti.
6 29.11.05 23:25 Pick a Number Valitse numero Babylonin välienselvittely jatkuu, samoin Justinin matka.
7 6.12.05 23:15 The River Joki Justin tapaa mielenkiintoisia lapsia ja radio soi.
8 13.12.05 23:20 Lonnigan, Texas Lonnigan, Texas Justinia hoidetaan. Lodz ja Samson käyvät keskustelun.
9 20.12.05 23:20 Insomnia Unettomuutta Beniä nukuttaa ja Samson järjestää pikarahaa.
10 27.12.05 23:15 Hot and Bothered Myrskyn merkkejä Justin palaa rikospaikalle.
11 3.1.06 23:15 The Day of the Dead Kuolleiden päivä Johdon kaveriksi palannut Lodz panee tuulemaan.
12 10.1.06 23:15 The Day That Was the Day Ratkaiseva päivä Ben yrittää ihmetekoa. Justin kokoaa seurakuntansa.

Toinen tuotantokausi

Carnivàlen toinen tuotantokausi alkoi tiistain 18.3. ja keskiviikon 19.3. välisenä yönä 2008.

Jaksoluettelo
Toinen tuotantokausi
Esitys Name Nimi Tiivistelmä
13 18.3.08 24:20 Los Moscos Los Moscos Justin saa opetuslapsen. Johdon ote kiristyy.
14 25.3.08 24:20 Alamogordo, N.M. Alamogordo, New Mexico Ben tapaa maalarin. Ruthie juttelee vanhalle tutulle.
15 1.4.08 24:20 Ingram, TX Ingram, Texas
16 8.4.08 24:20 Old Cherry Blossom Road Vanha kirsikkatie
17 15.4.08 24:20 Creed, OK Creed, Oklahoma
18 22.4.08 24:20 The Road to Damascus Tie Damascukseen
19 29.4.08 24:20 Damascus, NE Damascus, Nebraska
20 6.5.08 24:20 Outskirts, Damascus, NE Damascuksen liepeillä
21 13.5.08 24:20 Lincoln Highway Lincolnin maantie
22 20.5.08 24:20 Cheyenne, WY Cheyenne, Wyoming
23 27.5.08 24:20 Outside New Canaan New Canaanin ulkopuolella
24 3.6.08 24:20 New Canaan, CA New Canaan, California


Tietoja kirjoittajasta

Olen vuonna 1968 syntynyt pitkän linjan scifi-kuluttaja, mutta suhtaudun erityisesti televisioviihteeseen kriittisesti. En ole viiteentoista vuoteen katsonut televisiota periaatteella "jos sieltä tulisi jotain", vaan ainoastaan jos sieltä tulee ohjelma, joka etukäteen vaikuttaa kiinnostavalta. Tämän takia televisiostamme ei katsota juuri lainkaan suoraa tv-lähetystä.

Erityisen korkealle rankkaamiani ulkomaisia fiktiotelevisiosarjoja ovat Avaruuden tuntua, Babylon 5, Carnivàle, Das Boot (minisarja on paras versio), Fitz ratkaisee (pois lukien viimeinen tv-elokuva), Kupla, Musta kyy, Red Dwarf (kaudet 1-4), Rontti-Rex ja Scrapheap Challenge / Junkyard Wars (ensimmäiset 9 kautta). Pinnan alla kytevät mm. Futurama, Jeremiah (lähinnä jälkimmäinen tuotantokausi), McCallum, Penn & Teller: Bullshit! (1. kausi), Simpsonit (kaudet 2-7) ja South Park.

Yleisesti korkealle arvostettuja elokuvia ja televisiosarjoja, joista en pidä, ovat mm. Buffy vampyyrintappaja (yritin useasti, mutta totaalisen ärsyttävä), Harry Potter (ensimmäisen elokuvan perusteella meluisa ja tehostepöhötautinen) ja Taru sormusten herrasta (uskollinen ja huolella tehty adaptaatio todella tylsästä kirjasarjasta).

Ainoa keväällä 2005 Suomen televisiosta seuraamani fiktiosarja oli Shield - Lain varjolla.


Teksti ©2005-6,2008 Henrik Herranen
Kuvat ©2005 HBO

[Best viewed with any browser]