25.—28.6.2024
Ensimmäistä kertaa Teemun kanssa oikealla vaelluksella. Teemu on 11 v.
Kävelimme Teemun kanssa Pallaksen hiihtokeskukselta Enontekiön Hettaan eli suositun Hetta-Pallas-reitin vastakkaiseen suuntaan. Suunnan määrittivät lähinnä julkisten kulkuneuvojen aikataulut. Kolariin pääsee yöjunalla, siitä Muonion kautta Pallakselle kutsutaksilla/kimppataksilla. Hetasta lähtee kerran päivässä bussi Muonioon, ja siitä pääsee kutsutaksilla junalle. Repun jätimme Hotelli Pallaksen respaan, josta se maagisesti rahaa vastaan siirtyi Hettaan.
Miksi Hetta-Pallas-reitti? Merkitty reitti tuntui turvalliselta valinnalta ensimmäiseksi vaellukseksi lapsen kanssa. Reitiltä pääsee koska tahansa tielle kävelemällä 10 km sivuun. Yleensä tykkään erämaassa rauhasta, mutta tällä kertaa olisi hyvä olla muita aikuisia ympärillä siltä varalta, että jotain sattuisi.
Sitä paitsi — minulla oli vielä Hetta-Pallas-reitti kokematta.
Tänään on ollut Teemun elämän tähän asti rankin päivä. Juna-taksi-hotellin ravintola, ja kello 13:50 lähdimme ylös Pallastunturin tunturijoukon rinnettä. Aluksi polku oli sorastettu ja helppo, mutta kun Taivaskeron maisemapolku erkani vaelluspolusta, meille jäi pelkkä kivikko. Polku oli kyllä hyvin merkitty viitoin. Laskeutuminen tunturiltan kivikossa oli aika paha, mutta juuri sitä varten vaellussauvat oli otettu mukaan.
Muutamia vaeltajia nähtiin, mutta reitillä ei ole ruuhkaa. Mihin mahtoi olla menossa reipas mies pelkän pikkurepun kanssa Rihmakurun liepeillä? Meillä oli rinkat eikä ollenkaan niin keveä askel. Teemu tosin tähdentää, että hänellä ei ole selässä rinkka vaan höyhen. Teemulla on kannettavanaan makuupussit, herkut ja sadevaatteet. Minulla on loput.
Pallastunturin takana maasto kävi helpommaksi ja vähemmän kivikkoiseksi. Oli varsin kuivaa ja janottavaa, ja ainoat vesipaikat olivat lumenviipymä ennen Rihmakurua ja Rihmakurun puro. Kuumuudessa viihtyivät myös ensimmäiset paarmat ja mäkärät, jotka eivät kuitenkaan ruvenneet puremaan.
Rihmakurun leipätauon jälkeen alkoi ripotella vettä niin paljon, että mietin jo sadevaatteiden kaivamista esiin. Sade kuitenkin lakkasi ennen kuin ehdimme varustautua. Ensi yöksi olisi ennustettu kovaa sadetta, ja siksi menimme Nammalakurussa tupaan nukkumaan. Isossa tuvassa oli vain pari muuta ihmistä nukkumassa, pihalla muutama teltta. Teemulla alkoi tupa- ja tupakirjaetiketin opetteleminen.
Teemu jaksoi hyvin päivän kävelyn, vaikka välillä selvästi väsyi ja jäi jälkeen. Muitakin lapsia on vaelluksella, osa pienempiä ja vielä reippaampia kuin Teemu. Yksi perhe aikoi lähteä aamuyöllä liikkeelle ja tähdätä hotellin aamiaispöytään. Olin arvioinut meillä kuluvan kuusi tuntia ensimmäiseen päivään, mutta olimme perillä jo viidessä tunnissa. Olen oikein tyytyväinen oman lapseni reippauteen! Päivän mietelause lausuttiin ensimmäisessä ylämäessä: Hidastetaanko vähän? “Ei se rinkka siitä mihinkään katoa.”
Tupakaverit heräsivät kuudelta, Teemu on nousemassa nyt kahdeksalta. Tunturien laet ovat aamusumussa. Sateesta ei ole tietoakaan, edes Ilmatieteen laitoksella. Tuskin yölläkään oli satanut. Eilen oli aurinkoista, mutta tänään tuulee ja pilvet roikkuvat matalalla.
Eilen opin, että tyhjä metallinen vaseliinipurkki ei sovi aurinkorasvalle. Vetinen voide ruostutti purkin jumiin, ja koska purkissa ei ole tiivisteitä, ruosteenkirjava voide valuu sieltä ulos. Onneksi purkki oli muovipussissa.
Tänään oli yllättävän raskas kävelypäivä. Otin Teemun rinkasta sadekelin vaatteet itselleni ja annoin tilalle leirikengät. Teemu: “Tänään rinkka tuntuu kevyemmältä.” Itse tulin taas kantaneeksi ihan turhaan kolme litraa vettä tunturin yli, tällä kertaa Suastunturin.
Päivä alkoi sumuisena, minkä vuoksi Lumikeron kaksi huippua erottuivat hyvin: toinen oli selvästi paksumman sumupeitteen takana. Pilven alareuna oli kenties 600 metrissä. En ollut kartasta hahmottanut, että tänään tosiaan käveltäisiin tunturijonon yli pitkittäissuunnassa. Kävelimme parin vanhemman naisen kanssa samaa matkaa, välillä toisiamme ohitellen. Teemu sai toki kehuja reippaudesta.
Suaskurun kota oli tilava ja vessat olivat isot ja uudet, mutta muuten paikka oli aika kehno. Vessan lähellä ei ollut käsienpesupaikkaa, koska puro oli kuivahtanut. En itse käynyt vesipaikassa, mutta kuulin toisten kertovan, että siellä vesi tuli maan alta pulputtaen. Sitä oli kuulemma hankala saada pulloon, koska se tuli kiven pintaa myöten. Toinen naisista kertoi, että siinä oli joskus ollut jonkinlainen ränni.
Keittelin kodassa pussiruoat ja unohdin ottaa kosteudenpoistajapussit pois ennen veden lisäämistä. Teemu ihmetteli, mikä tämä sininen juttu ruoan seassa on. Nuukailin spriin kanssa ja se tietysti loppui ennen kuin vesi kiehui. Kateeksi kävi toisten kaasukeitintä, joka kuulemma pakkautuu melkein teekuppiin. Teemun ruoka oli riittävä annos, mutta minun piti ottaa kaveriksi pari voileipää. 600 kcal oli kuulostanut kaupassa ihan kelpo aterialta.
Ruoan jälkeen Suastunturi oli aika helppo ylitettävä. Reitti ei kiipeä ihan tunturin huipulle, vaan saimme ihailla näköaloja länteen. Teemun kanssa katseltiin tässäkin maiseman ja kartan vastaavuutta. Aiemmin Vuontiskeron rinteeltä oli nähty maastossa jopa kunnanraja!
Teemu painalsi Suastunturilta alamäkeen nuorin polvin. Minä hidastelin perässä. Puurajan alapuolella polun vieressä puuhasteli joko riekko tai kiiruna, kuka niitä erottaa? Tämän jälkeen Teemu ottikin loppukirin tuvalle asti. Hannukurun majoitusmaailmaan saavuttuani huutelin Teemua, ja jostain yläoikealta tuli vastaus. Autiotuva sijaitsi jyrkällä mäennyppylällä, jonne oli joskus vienyt portaat vaan ei enää. Teemu kannusti, että päivän aika saadaan alle viiden tunnin jos tulen 10 sekunnissa, 9, 8, … Juoksin rinkka selässä mäen ylös ja sain varpaat autiotuvan sisäpuolelle juuri ennen määräaikaa.
Iso autiotupa oli paritalo, jonka toista päätä kansoitti nuorten miesten seurue, joista yksi oli kuulemma kipeänä. Toisella puolella löytyi meille sopivammaksi seuraksi kolmen aikuisen ja viiden lapsen ryhmä. Pienet tytöt ilmoittivat, että tupa on täynnä ja ylälaveri heidän, mutta mahduimme sitten mukaan ja vielä pari-kolme lisääkin olisi sopinut. Hulinaa ja seuraa riittää, samoin tuvassa hyttysiä (ovi auki).
Teemu pelaili illalla toisen perheen kanssa sikaa ja maijaa. Reissun ensimmäinen ja viimeinen pikkuhaaveri nähtiin, kun Teemu juoksi vessasta käsipesupaikalle alamäkeen täysillä ja kaatui. Käteen tuli paljon pikku naarmuja, mutta niitä ei tarvinnut edes laastaroida. Muutenhan täällä on säilytty aivan ehjinä ja ilman rakkojakin.
Illalla pääsin vielä saunomaan ja uimaan ihmeellisessä hiekkapohjaisessa järvessä. Viimeisen kerran uidessani laiturille lennähti liro, joka ei yhtään tuntunut pelkäävän, vaikka uin parin metrin päähän.
Päivän erikoisena luontohavaintona kirjataan kyy, joka paistatteli päivää tuvan rinteen alla mättäällä ja lähti kulkijaa karkuun. Oli oikein kaunis, siro ja vaalea yksilö selkeällä sahalaitakuviolla.
Tänään on riittänyt hyönteiseloa. Aamulla tupakaverit nukkuivat pitkään, ja siksi kokkailimme ja söimme ulkona hyttysten seurassa. Pahakurun tuvalla oli paarmoja, tuvalta eteenpäin puolestaan valtavasti perhosia tiellä – vaaleanruskeita mittareita ja siellä täällä sinisiipiä. Sioskurussa on ampiaisen kokoisia paarmoja ja mäkäriä. Ensin paarmat vain kiertelivät eivätkä purreet, mutta kun lähdin puroon pesulle, ne havaitsivat minut suojattomaksi ja kävivät päälle. Istun ulkona pitkät hihat kädessä ja hyttyshattu päässä. Teemu leveilee tupaseuralle rubikinkuutiotaidoillaan t-paidassa ja ilman hattua.
Kolmas päivä oli kävelyllisesti kevyt, polku melko kivetön ja mäet loivia. Vettäkin oli tarjolla pitkin matkaa. Kannoin silti taas pari litraa ylimääräistä. Aamulla laitettiin aurinkorasvaa, mutta en rasvannut lännenpuoleista kyynärvarttani, ja se kärähti. Vaellussauvan takia käsivarren asento oli näet oikein suoraan kohti aurinkoa ja pilvetöntä taivasta.
Yritin etsiä erikoisia luontohavaintoja puronvarren kosteikosta, mutta mitään rentukkaa ja kulleroa kummempaa kasvia ei ole näkynyt. Polku leveni mönkijäuraksi, ja näimme seitsemän mönkijää kulkemassa eestaas. Kun pidimme juoma- ja Pokémon-taukoa Siosvaaran rinteellä, huomasimme 30-50 poroa alempana rinteessä. Hetken kuluttua kaksi mönkijää lähestyi parttiota ja pysähtyi tarkkailemaan. Ilmeisesti poroja piti paimentaa.
Autiotuvalla meitä odotti iloinen yllätys: muuan seurue olisi halunnut varata kaikilla kuudelle paikat varaustuvasta, mutta siellä olikin ollut vain kaksi paikkaa jäljellä. Meiltä kysyttiin, haluaisimmeko mennä varaustupaan, jotta toinen seurue voisi olla porukalla autiotuvan puolella. Tämä meille sopi, ja varsinkin Teemu oli oikein ilahtunut patjasta, peitosta ja tyynystä.
Tupaan tuli myöhemmin kuuden aikuisen seurue enimmäkseen Tampereelta. Teemu lyöttäytyi heidän seuraansa ja alkoi mm. esitellä taitojaan Rubikin kuution ratkonnassa. Olin kieltänyt hyppimästä yläsängystä alasängylle, kun siihen oli tuotu toisten makuupusseja, mutta Teemu osasi hienosti kysyä makuupussin omistajalta luvan, eikä minullakaan ollut sitten enää mitään vastaan sanomista.
Teemu on osoittanut hiukan väsymisen merkkejä. Tämä neljän päivän mittainen vaellus lienee meille juuri sopiva. Kävely sujuu kyllä, mutta illalla alkaa olla ikävä omia rutiineja. Toisaalta matkan varrella Teemu on kiinnittänyt huomiota kauniisiin maisemiin ja miettii, että 1 % elämästä kuluu vaelluksilla jos tämän tekee joka vuosi.
Paluumatka on alkanut. Täältä SEO:lta saa sekä lounasta, Rollsia että Siipiweikkojen siipiä. Meillä on neljän tunnin vaihto bussilta kutsutaksille, joka vie meidät junalle. Lähdemme kohta Swiss Café’hen ihmettelemään sveitsiläistä suklaata, mutta ensin pitää antaa lounaan vähän laskeutua. Teemu huvittelee bongaamalla norjalaisia erikoisrekkareita (2 kirjainta + 5 numeroa). Tänne on pysähtynyt Alta IF:n juniorijalkapallojoukkueiden bussi matkalla Piteån turnaukseen (650 km).
Keskiviikkona kävelimme vaelluksen päätökseen. Varaustupa oli aamulla tosi kuuma. Varauspuolen kaasuliesi ei toiminut, ja menin keittelemään aamupuurovettä trangialla. Suunnilleen tässä kypsyi päätös, että ostaisin kaasukeittimen ja lopettaisin spriillä läträämisen. Aina liikaa spriitä tai liian vähän.
Kämppäseurue heräili vähitellen ja teki hitaita aamuhommiaan. Neuvoin heitä erilaisissa erätupien käytännöissä (puhdasvesiämpäri, tiskivati, likaveden kaatopaikka, vatien ja kattiloiden laittaminen alassuin). Paljon on käytäntöjä, jotka tosin ilmenisivät tupakirjan lukemallakin.
Teemua sapetti, kun taas piti järjestellä ja pakata. Makuupussit pusseihin. Pohjalliset kenkiin. Sukat ja kengät jalkaan. Makuupussit ja leirikengät rinkkaan. “Olisi mukampaa, jos ei tarvitsisi valmistella niin paljon.” Teemun hommana on ollut makuupussien laittaminen nukkumakuntoon ja taas rinkkoihin. Kerran laitoin Teemun tiskaamaan, ja se vasta kamalaa oli.
Pääsimme matkaan sangen ajoissa. Paarmat tulivat seuraksemme ylittämään tunturia. Päivä oli taas kuuma ja paahteinen. Pyhäkeron nousu ja lasku olisivat ehkä olleet ensimmäisen päivän rinkkojen kanssa vaativia, mutta nyt matka sujui oikein mukavasti. Paarmat tietysti vielä avittivat pakkotahtista marssia. Pyhäkeron huipulla pidettiin sentään pähkinä-rusina-maisemataukoa. Vastaan tuli pari pyöräilijää, jotka olivat ajaneet tunturin huipulle ihan perinteisin lihasvoimin!
Teemu ilmoitti, että alamäet ovat hänen vahvuutensa. Kysyin, mikä on sitten minun vahvuuteni. “Sun vahvuutesi on se, että jaksat kantaa niin paljon. Lisäksi olet muutenkin tehnyt paljon reissun hyväksi. Ei me ilman sinua täällä oltaisi.” Oli tosi mukavaa kuulla Teemulta arvostavia sanoja. Totesin myös, että ilman Teemua en varmaankaan itse olisi lähtenyt matkalle.
Alun perin olin ajatellut käyväni uimassa Pyhäkeron huippujen välissä olevassa Pyhäjärvessä (646 m mpy), mutta ajatus paarmojen keskellä riisuutumisesta ei ollenkaan houkuttanut. Teemu paineli edeltä ja otti monta sataa metriä etumatkaa. Kävelin perässä sorastettua polkua rinnettä alas ja katselin, miten tunturi rehevöityi ja paljakka muuttui vähitellen metsäksi. Vastaan tuli päiväretkeläisiä pienten reppujen kanssa sekä yksinäinen poro, joka juoksi tunturin rinnettä ylös. Mahtaa olla poroilla hyvät polvet.
Pyhäkeron taakse muodostui korkea ukkospilvi ja jyrinääkin kuului. Jännitin, ehtisinkö tupaan ennen sadetta. Lopulta sade meni lännen kautta ohi ja minä pääsin tupaan paarmoja pakoon ja lounaalle. Tuvassa juttelimme messukyläläisen perheen kanssa. Heilläkin oli enää viimeinen kävelyetappi jäljellä.
Loppumatka mentiin metsässä paarmojen seassa, eikä siitä juuri jäänyt jälkipolville kerrottavaa. Edellämme kulkenut mies oli ehtinyt tilata venekyydin juuri sopivasti niin, että pääsimme saman tien Ounasjärven yli. Edes vastarannalla pesinyt lapintiira ei pystynyt estämään maaliin pääsemistä.
Linnut: kapustarinta, tunturikihu, korppi, käki, liro, västäräkki, kiiruna taikka riekko, lapintiira
Matelijat ja sammakkoeläimet: kolme sisiliskoa, kyy, sammakko
Hyönteiset: paarmat, mäkärät, hyttyset, tunturimittarit, sinisiivet, korento
Kukkivat kasvit: kurjenkanerva, suokukka, ruohokanukka, mustikka kukassa ja raakileella, liekoja muttei liekovarpiota, napapaju, vaivaispaju, lapinkuusio, joku kämmekkä (Maarian?), kullero, kataja, sielikkö, äskettäin kukkinut uuvana, peuranvirna, punakko, lakkaa suot täynnä, riekonmarja, puolukka kukassa ja ylivuotisin marjoin, juolukka kukassa, variksenmarja, liesu, puna-ailakki, suolaheinä, suopursu, isotalvikki, raate, keräpääpoimulehti, mesumarja, maitikat, kissankäpälä, voikukka, rentukka, pihlaja kukassa, metsätähti
Kukkimislupaa odottamassa. ohdakkeet, kultapiisku, maitohorsma, siankärsämö
Säät: aurinkoista, kuumaa, kerran ripautti sadetta, sumua ja pilven alarajan korkeuden määritystä
Loppuaikamme oli 18 h 29 min.
Ensi kerralla minullakin on erikseen hattu ja hyttysverkko niin kuin Teemulla, eikä hölmöä hyttyshattua. Keittimeni on kaasumallia. Ymmärrän ottaa riittävän ison suojakertoimien paksua vedenkestävää aurinkorasvaa enkä polta itseäni. Teemulla on kunnon rinkka ja untuvapussi. Otamme vähemmän leipää mukaan ja muistamme syödä enemmän herkkuja.
Kun lapsi jo matkan aikana puhuu seuraavasta reissusta, matkanjärjestäjä tietää onnistuneensa.
Teksti Tiiti Kellomäki, kuvat pääosin Tiiti Kellomäki 2023. Retkisivuille