Kasvisruoka on hyvää. Kokeile sitä. Vaihtoehtoja on karkeasti ottaen muutama:
Lihan korvikkeita eli proteiininlähteitä on kaikenlaisia. Osta kaupasta soijarouhetta, soijajauhoa tai soijasuikaleita. Soijarouhetta on kahdenlaista: soijaproteiinia ja soijapapurouhetta. Näistä ensimmäinen kypsyy hyvin nopeasti ja on mietoa, jälkimmäisessä taas on selvä pavun maku ja rakenne. Soijasuikaleita ja muita paloja kannattaa marinoida yön yli.
Proteiinia saa myös muista pavuista sekä pähkinöistä. Ruskeat kidneypavut ovat oikein hyviä. Kaikki pähkinät sopivat ruoanlaittoon. Kokeile cashew- ja parapähkinöitä. Linssit ovat helppoja eivätkä kaipaa liotustakaan! Ne kypsyvät nopeasti. Linsseillä voi suurustaa keiton, sillä ne mössööntyvät. Katso palkokasvien ja pähkinöiden ravintosisällöt. Pavut vaativat yleensä pitkän liotuksen ja keittämisen. Katso muutamien papujen keitto-ohjeet. Jos ei paketissa lue, liota yön yli (12 h) ja keitä tunti tai pari. Se toivottavasti riittää. Liotus- ja keittovedet kannattaa kumpikin vaihtaa kerran prosessin aikana. Muista, että myös suomalainen herne on papu.
Tofu on soijataikinasta tehty juusto. Tofusta voi muovailla mitä vain, ja maustamalla sen saa mieleisensä makuiseksi. Myös valmiiksi maustettua tofua myydään. Halpaa tofua kannattaa etsiä etnisistä ruokakaupoista. Tofun ja soijan marinointiin pätee marinoinnin kolmio: jotain hapanta, jotain suolaista ja jotain maustetta. Esimerkiksi etikka tai soijakastike ovat happamia. Marinadin pitäisi peittää koko marinoitava esine.
Perinteiset joululaatikot ovat hauskoja kasvisruokia myös muulloin kuin jouluna. Niitä on melko helppoa tehdä itsekin, vaikka ne vaativatkin aika pitkiä kypsennysaikoja. Toisaalta kun laatikko alkaa kyllästyttää, siitä voi tehdä kasvispihvejä.
Kasvisruoan lisukkeena tarjotaan useimmiten riisiä tai pastaa. Itse en ymmärrä tämän taustalla olevaa logiikkaa. Teen mieluiten kasvispihvien, -pullien ja -lättyjen kanssa perunamuusia. Muusi on hyvää ja ravitsevaa, ja sitä voi muunnella käyttämällä erilaisia juureksia. Sitä paitsi kasvispullat riisin kanssa on aika kuivaa puputettavaa. Jos kuitenkin pastaa ja riisiä haluaa, kannattaa kokeilla erilaisia kaurapastoja ja erikoisriisejä. Ne saattavat olla marginaalisesti terveellisempiä kuin perusversiot.
Erilaiset puurot ovat täyttävää kasvisruokaa ja varmasti kaikille tuttuja. Keitä illalla töiden jälkeen puuroa ja syö vaikka kiisselin kanssa, etkä kaipaa muuta lämmintä ruokaa. Puuroonkin saa vaihtelua keittämällä sitä eri viljoista, välillä riisi- tai mannapuuroa, ja kokeilemalla myöskin leseitä. Puuro on sitä paitsi terveellistä ja kuitupitoista.
Muista kasvisruokia tehdessäsi, että voit maustaa ne mielesi mukaan. Itse pidän siitä, että raaka-aineiden oma maku tuntuu selvästi. (Toisaalta mieheni kommentoi, että tekemäni kasvisruoat ovat hyviä, koska uskallan käyttää mausteita!) Käytän usein yrttimausteita kasvisruokia tehdessäni. Kannattaa kokeilla muskottipähkinää ja meiramia. Toisaalta taas tulisen ruoan ystävä maustaa papupatansa chilillä samaan tapaan kuin liharuoankin. Kokeile.
Kasvisruokaohjeita näillä sivuilla:
Palkokasvien ja pähkinöiden
ravintosisällöt
Kasvisten keittoajat
Papujen keittoajat