Poliittisia tekstejä. Nikolaksen kotisivu » Politiikkaa » Ulkomaalaispolitiikkaa » EU:n rasismilait

Näinkö rasismia vastustetaan?

EU-maihin halutaan yhtenevät rangaistukset rasismista ja muukalaisvihasta

28.11.2001 19:19 EU:n komissio haluaa jäsenmaiden lakiin kahden vuoden vankeustuomiota vähimmäisrangaistukseksi rasismista tai muukalaisvihasta. Se myös haluaa, että jäsenmaat lakeja säätäessään tekevät raskauttavaksi asianhaaraksi sen, että rikokseen sisältyy rasismiin tai muukalaisvihaan viittaavia seikkoja.

Komissio tavoitteena on saada jäsenmaiden tuomareiden käyttöön väline, jolla he kykenevät yhdenmukaiseen käytäntöön langettaessaan tuomioita muukalaisvihasta tai rasismista. Kahden vuoden vankeustuomiota esitetään muun muassa julkisesta yllytyksestä väkivaltaan tai rasistiseen vihaan ja muukalaisvihaan sekä rasistiseen tai muukalaisvihamielisen ryhmän johtamisesta, tukemisesta tai siihen osallistumisesta.

Euroopan maiden lähihistorian takia valtioilla on kovin erilainen lainsäädäntö muukalaisvihamielisestä ja rasistisesta käyttäytymisestä. EU:n komissio julkaisi keskiviikkona Brysselissä ehdotuksensa neuvoston puitepäätökseksi rasistisen ja muukalaisvihamielisen käyttäytymisen seuraamusten yhdenmukaistamisesta jäsenvaltioissa.

Rasistinen käyttäytyminen tai yllyttäminen jonkin kansanryhmän syrjintään on jo tällä hetkellä kaikissa EU:n jäsenvaltioissa laitonta. Säädösten soveltamisessa, sisällössä ja täytäntöönpanossa on kuitenkin huomattavia eroja.

(Jippii Group / STT)

Näin siis Euroopan Unioni on valinnut linjan, jonka mukaan etnisyys rikoksen motiivina tekee rikoksesta raskauttavan. Tämä on tietysti osa paljon puhuttua "rasismin kitkemistä", johon varsinkin poliittinen vasemmisto on sitoutunut.

Kuvittelepa, jos valkoisen ihmisen murhaamisesta saisi pienemmän rangaistuksen kuin mustan ihmisen murhaamisesta, vain siksi että murhaaja sattuisi olemaan valkoinen ja mustan ihmisen murhan motiivin oletettaisiin olevan rasistinen.

Murha on aina murha. Se on tappamista vailla sellaisia lieventäviä asianhaaroja kuten itsensä tai lähimmäisen hengen hätävarjelu. Miksi siis yhden henkilön murhaa pidettäisiin lievemmin rangaistavana kuin toisen, pelkästään rodun tai muun etnisen seikan perusteella?

Samaa logiikkaa voitaneen soveltaa muihinkin rikoksiin.

Tämä on taas yksi osoitus Euroopan Unionin perustavanlaatuisesta mädännäisyydestä.


Takaisin ulkomaalaispolitiikkaa käsittelevälle sivulle