Uutiset


Backup-palvelu tulee takaisin.

deus @

Odotettu hetki on koittanut ja backup-palvelu on palannut.

Aiemmin keväällä tuli yhtäkkiä vastaan tilanne, jolloin backup-palvelin ei toiminut enää normaalisti. Tarkastelun jälkeen kävi ilmi, että RAID6-pakasta on kolme levyä perätilassa. Mutta miksi näin?

Tähän oli kaksi mahdollista vaihtoehtoa: * Joku sähköräpsy on tapahtunut ja näillä levyillä on ollut käyttötunteja takana sen verran, ettei kiinnostanut enää käynnistyä. Tämä kuitenkaan ei vaikuttanut kovin todennäköiseltä sillä levyt kyllä lähtivät pyörimään. Tarkemmassa selvityksessä kävi ilmi, että viallisia sektoreita vain oli liikaa. * Nämä levyt olivat samalta valmistajalta ja ilmeisesti samasta erästä, joten räjähtivät suhteellisen peräkkäin. Miksei asiaan sitten puututtu heti ensimmäisen levyn lahoamisen jälkeen? Backup-palvelimella ei ollut lainkaan MTA:ta asennettuna, joten vikaviestit eivät lähteneet ikinä palvelinta kauemmas. Eikä tällaista ole helppo vain sattumalta huomata. Aiemmin kyllä on tullut katsottua pakan speksejä ja kaikki levyt ovat olleet kunnossa, mutta tämä ansa oli piilossa reilusti syvemmällä.

Tästä toipumisessa on mennyt reippaahkosti aikaa, koska levyille on ajettu useita pelastusyrityksiä, joista yksi kestää helposti vuorokausista jopa lähes viikkoon. Tähän päälle vielä RAID-pakan resync: lähes vuorokausi lisää. Kaiken tämän kun ajoittaa muiden kiireiden sekaan, soppa alkaa jo olla valmis. Lopputuloksena kuitenkin aina rikkinäinen tiedostojärjestelmä, jonka korjaaminen ei ollut mahdollista. Ainoa vaihtoehto oli palata lähtöruutuun ja vaikka pahalta tuntuikin, ajaa volumelle mkfs-komento.

Datan palauttamiseksi ei ollut Modeemin resursseilla tehtävissä enää mitään. Modeemi ry pahoittelee tilanteesta aiheutunutta harmia, mutta muistuttaa samalla, että kyseinen levytila on vain backupiksi tarkoitettua eikä siellä tule säilyttää ainoaa kopiota yhtään mistään datasta.

Tästä tilanteesta lähdetään nousuun avaamalla Modeemi backup 2.0. Tehtyjä parannuksia: * RAID-hälytysten korjaaminen ja testaaminen. MTA:n asennuksen jälkeen kaikki vikaviestit ovat tulleet perille ja niihin pystytään reagoimaan. * Varmuuskopioille käytettävää levytilaa on lisätty ja sitä on nyt 6TB. * CrashPlan on päivitetty versioon 4.7.0. * Ohjeistus on päivitetty vastaamaan uutta versiota.

Backup-palvelu on käytettävissä tästä hetkestä lähtien ja palvelun voi tilata vanhasta tutusta osoitteesta backup@modeemi.fi. Tilauksen yhteydessä kaikille backup-palvelun käyttäjille asennetaan uusi crashplan-instanssi.

Johtuen palvelun downtimestä Modeemi ry:n hallitus on kokouksessaan päättänyt, että palvelun laskutus aloitetaan vasta 1.7.2016. Palvelun saa käyttöön siis vaikka heti, mutta tänä vuonna laskutetaan vain jälkimmäinen puolikas vuodesta.