Uutiset


Syystunkkauksen tilannekatsaus

bitofhope @

Syystunkkauksen aktiivivaihe on saatettu tänään loppuun ja monia suunnitelluista asioista on saatu toteutettua. Tässä hieman kertomusta, mitä on ehditty tehdä ja mitä on vielä suunnitteilla.

Käyttöjärjestelmäpäivitykset

Shellipalvelimiin ja joihinkin taustapalveluita pyörittäviin pannuihin on ajettu käyttöjärjestelmien pakettipäivitykset. Nämä päivitykset koskivat seuraavia koneita:

Beer päivitettin FreeBSD:n versioon 11.4. Muille koneille ei tehty major-versioiden päivityksiä.

Sprite-kone on nostettu horroksestaan, ja sen päivittämistä yritettiin toistaiseksi puutteellisella menestyksellä. Ensi kerralla kun joku ehdottaa Gentoon asentamista, ehdottakaa vastapalloon puolitoista vuotta vanhan Gentoon päivittämistä ajan tasalle! Sprite pyritään kunnostamaan tai asentamaan uudelleen lähiaikoina, mutta toistaiseksi sen käyttöä ei suositella.

Battery on tällä hetkellä toiminnassa, mutta käyttää edelleen vanhaa Linux-ytimen versiota käynnistyksen yhteydessä ilmenneen ongelman takia.

Mikäli huomaatte ongelmia tai jokin asia on lakannut toimimasta, ottakaa yhteyttä ylläpitoon, hallitukseen tai IRCnetin #modeemi:n osaaviin konkareihin.

Uusi hallintakone

Hallintapalvelin modeemi.modeemi.fi alkaa hajoilla vanhuuttaan. Koneen toisen virtalähteen jäähdytys meni hiljattain rikki ja kone pyörii enää yhdellä. Modeemi sai jäseneltä lahjoituksena uuden UltraSPARC-koneen, jolle modeemi ja pepper -koneiden palvelut on tarkoitus siirtää lähiaikoina. Kone on asennettu jo fyysisesti paikalleen ja on etähallittavissa.

Virtualisointi

Kerhon VMware-virtualisointia pyritään siirtämään hieman energia- ja lämpötehokkaammalle raudalle. Tätä varten olemme saaneet jäseneltä lahjoituksena uuden koneen, joka on sijoitettu konehuoneeseen paikalleen. Kerromme migraatiosta aiheutuvista mahdollisista katkoista projektin edetessä.

Bonk

Olemme tunnistaneet ja katalogisoineet kerholla olevaa laitteistoa ja tarvikesälää. Hallitus ja ylläpito käyvät tavaraa läpi ja luokittelevat sen tarpeellisuuden mukaan. Jos tunnet, että elämästäsi puuttuu vaikkapa räkkiserveri, pidä silmät auki lähipäivinä, sillä poistorautaa on tulossa jäsenistön tarjolle.

Käyttäjähallinta

Laitteistovastaava yritti asentaa FreeIPA-palvelimen koekäyttöön. Suunnitelmana on modernisoida yhdistyksen käyttäjähallinta helpommin hallittavaan ratkaisuun. Asennus epäonnistui CentOS 8:ssa saatavilla olevan Java-version SSL-regressioiden vuoksi. Ylläpito yrittää asennusta uudelleen myöhemmin, kun regressiot on korjattu tai aikaa ja motivaatiota riittää yritykseen asentaa järjestelmä CentOS 7:n päälle.

Nykyinen käyttäjähallintajärjestelmä oli konfiguroitu väärin toxic-koneen osalta ja esimerkiksi salasananvaihdot eivät synkkautuneet koneelle. Tämä on nyt korjattu.

Muuta tulevaa

Palveluiden valvontaa ja dokumentaatiota pyritään parantamaan sen mukaan, miten ylläpidolla riittää aikaa ja jaksamista. Tilapalveluihin ja huoltoyhtiöön pyritään pitämään yhteyttä jäähdytysjärjestelmän saamiseksi kuntoon pysyvämmällä ratkaisulla. Konehuoneen jäähdytysjärjestelmä toimii tällä hetkellä hyvin, mutta hankaloittaa työskentelyä tilassa.

Haluatko sinä mukaan?

Onko sinulla ideoita tai toiveita Modeemin palveluihin liittyen? Haluatko asentaa ja säätää? Tuntuuko sinusta, että aina pitää tehdä kaikki itse että mitään tapahtuu, tai ainakaan kunnolla? Ota yhteyttä yhdistyksen hallitukseen ja kerro ideasi tai hakeudu toimihekilöksi vuodelle 2021.

Muokattu 2020-11-23: muokattu formatointia, lisätty huomautus toxicin korjauksesta, lisätty huomautus batteryn wanhasta kermelistä